Quantcast
Channel: sorin bogdan's blog » the washington post
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

target: iugoslavia accepta principiile planului de pace elaborat de g-8

$
0
0

28 mai 1999

M-am trezit prost dispus, pentru ca prima intrebare care mi-a venit in minte a fost daca avem curent electric si apa. Desigur, nu aveam. Posturile de radio sarbesti comunicau ca emit cu ajutorul unor generatoare pe motorina si avertizau ca s-ar putea sa li se termine combustibilul si, odata cu acesta, emisia. Doar 10 % din capacitatile sistemului energetic national mai functionau. 12 din proiectilele lansate azi-noapte de pilotii NATO au lovit transformatoare de curent sau retele electrice, iar in aceasta dimineata, loviturile aeriene au vizat aceleasi tinte.

Bombardamentele au continuat in Kosovo. La ora 7:00, patru rachete au fost lansate asupra localitatii Lebane. La 9:00, alte patru proiectile au lovit releul de televiziune de la Komoran, atacul fiind repetat dupa un sfert de ora. La 10:25, in jurul localitatii Presevo au fost auzite 7 explozii, iar la 11:00, au fost bombardate satele de langa Pristina, Urosevac si Pec. La 13:00, a fost bombardat releul de televiziune de pe dealul Zabuce, situat la 500 de metri de centrul orasului Uzice, doua proiectile fiind destinate si aeroportului Ponikve. Concomitent, au fost lansate 3 raiduri in 10 minute asupra fabricii “Krusik de la Valjevo, atacata pentru a treizecea oara in acest razboi.

La 13:11, s-a dat alarma si la Belgrad, insa a fost ridicata la 14:22, fara ca avioanele sa ne atace. Antiaeriana sarbilor a fost mult mai eficienta in aceasta dimineata. Mediile de informare din Macedonia au anuntat ca, in spitalul din Skopje sunt internati doi piloti NATO grav raniti. Sarbii au preluat stirile posturilor de radio macedonene, care precizau ca un avion de tip F-16 ar fi fost lovit de antiaeriana in sudul Serbiei si s-a prabusit in Macedonia. Un cameraman amator a reusit sa filmeze resturile aparatului, chiar inainte de sosirea elicopetrelor de recuperare, care i-au dus pe piloti la spital. Un alt cameraman, al televiziunii nationale, a surprins momentul in care elicopterul de recuperare il aducea la spitalul din Skopje pe pilotul grav ranit la cap si la piept, insa din dispozitia autoritatilor NATO din Macedonia, imaginile nu au fost difuzate. La 9:15, marinarii iugoslavi au doborat un avion-spion fara pilot, care s-a prabusit in golful Boka Kotorska de la Marea Adriatica.

Potrivit cotidianului “Washington Post“, pilotii NATO au fost autorizati sa loveasca retelele civile de telecomunicatii, in scopul de a restrange legaturile dintre Belgrad si fortele militare care opereaza in Kosovo. “Obiectivul este de a intrerupe principalele sisteme telefonice, de a perturba legaturile informatice si de a fi siguri ca sarbii vor fi constransi sa foloseasca telefoanele celulare, mult mai vulnerabile pentru satelitii-spion,” a precizat una dintre sursele citate. In plus, organizatia europeana de telecomunicatii prin satelit Eutelsat a confirmat ca a suspendat retransmisiile programelor televiziunii sarbe RTS. Suspendarea transmisiilor prin satelit, intervenita miercuri, la ora 18:00 GMT, a privat o parte din Serbia de receptionarea emisiunilor RTS, care nu mai sunt retransmise nici in Europa.

La Media Center mi-au dat un comunicat al organizatiei “Reporters sans frontieres“, care califica gestul Eutelsat drept “o atingere adusa liberei circulatii a informatiilor“. Desi spuneau ca RTS s-a transformat intr-un instrument de propaganda in slujba regimului Milosevic, reprezentantii organizatiei apreciau ca “reducerea la tacere a presei sarbe de propaganda nu este o solutie satisfacatoare pentru a raspunde nevoii urgente de informatii, care sa vina din mai multe parti, resimtita in Republica Federala Iugoslavia“.

Un ziarist sarb mi-a adus un exemplar din manifestele pe care NATO le lanseaza in zonele unde cred ca se afla militarii sarbi, care nu si-au primit soldele de o luna de zile, incercand sa provoace dezbinari intre Armata si Politie. Manifestele purtau titlul “Sangele vostru… recompensa lor” si erau realizate de serviciile secrete ale Pentagonului, care aveau informatii despre neintelegerile dintre fortele Ministerului de Interne, in general, mai bine platite si echipate, si cele ale Ministerului Apararii. Textul manifestelor suna cam asa: “Atentiune, soldati ai VJ (Armata Iugoslaviei) ! In timp ce voi infruntati bombardamentele NATO in teren, ducand lipsa de carburanti si alimente, neplatiti si continuand sa va indepliniti indatoririle militare, membrii MUP (Ministerul de Interne) s-au intors la casele lor, pentru a calcula profiturile obtinute din prada “confiscata”. Ei sunt platiti regulat, utilizeaza echipamentul vostru in detrimentul vostru si va ancheteaza cand nu va indepliniti ordinele. Singurul lucru care va desparte este responsabilitatea pentru atrocitatile comise de MUP.” Nu stiu cat au fost de eficiente, deoarece au fost lansate aiurea si, oricum, erau scrise intr-o sarba destul de aproximativa.

“O patrula de recunoastere a SFOR a fost retinuta si dezarmata de fortele militare ale Republicii Federale Iugoslavia, in jurul orei 7:30, in apropiere de localitatea Rudo,” a declarat purtatorul de cuvant SFOR David Scanlon. “Militarii au fost dusi in Iugoslavia, interogati si retinuti timp de 8 ore, dupa care au fost eliberati fara arme.” Purtatorul de cuvant a subliniat ca “fortele iugoslave au intrat ilegal pe teritoriul Bosniei” si ca “SFOR incearca sa-si aplice mandatul si sa mentina fortele straine in afara Bosniei”. Localitatea Rudo, situata la 80 de kilometri est de Sarajevo, se afla in apropiere de frontiera iugoslava, intr-un teritoriu controlat de sarbii din Bosnia.

Cotidianul “Oslobodenje” de la Sarajevo scria astazi ca adevaratul motiv pentru care Slobodan Milosevic a fost pus sub acuzare de Tribunalul de la Haga a fost implicarea militara in Balcani a tarilor occidentale. “Cele trei razboaie sangeroase pe care Milosevic le-a dus cu vecinii sai – Slovenia, Croatia, Bosnia – nu au fost suficiente pentru ca TPI sa reactioneze adecvat, astfel ca punerea sub acuzare a lui Milosevic intervine abia dupa doua luni de implicare militara occidentala in Kosovo,” comenta editorialistul ziarului. “Dat fiind ca Statele Unite au suferit o infrangere in Kosovo, Clinton a fost fortat sa mearga pana la capat. Cu aceasta punere sub acuzare, Statele Unite au obtinut legitimitatea de a-l inlatura pe Milosevic prin mijloace militare. Pentru Bosnia-Hertegovina, care vede in Slobodan Milosevic cauza tragediei sale istorice, inculparea aceasta reprezinta o satisfactie morala. Desi nu credem ca Milosevic va sfarsi in fata TPI, nici nu va mai avea zile linistite de acum inainte.”

L-am rugat pe un coleg olandez sa imi aduca si mie de la Centrul militar de presa un exemplar din “Vojska“, revista Armatei iugoslave. Foarte bine scrisa, cu multe fotografii de pe front, revista continea adesea informatii deosebit de interesante si, daca stiai sa citesti printre randuri, intelegeai multe despre starea de spirit si atmosfera din sanul armatei. Eram curios ce mai scriau astazi, pentru ca generalul Vladimir Lazarevic, comandantul Corpului Pristina, anuntase respingerea ofensivei UCK din raionul Morina. In ultimele zile, sub acoperirea puternicelor bombardamente ale aviatiei NATO, luptatorii UCK incercasera sa deschida un culoar de infiltrare in Kosovo dinspre Albania. Desi atacati din toate partile, sarbii au reusit sa se mentina pe pozitii, fiind extraordinar de bine camuflati.

Adevarul e ca vazusem un reportaj de pe front, realizat de RTS in timpul unei inspectii a comandantilor la una din unitatile de tancuri aflate in Kosovo. Un ofiter i-a salutat pe generali, intampinandu-i la liziera unei paduri si rugandu-i sa spuna daca observa ceva. Desi cameramanul a insistat asupra tufisurilor si copacilor, nici generalii, nici eu – care ma uitam la televizor – n-am remarcat nimic deosebit. Atunci, retinandu-si cu greu un zambet de satisfactie, ofiterul a scos o statie de emisie-receptie si a dat un ordin scurt. Am ramas cu gura cascata: intr-o clipa, padurea a prins viata si, scotand mici valatuci de fum, s-a miscat un metru mai in fata. Apoi un tufis mai inalt s-a rupt in doua, s-a rasturnat intr-o parte si din el a iesit un militar sarb, care si-a salutat comandantii. Camuflajul era, intr-adevar, perfect.

In numarul de azi din “Vojska“, generalul Nebojsa Pavkovic, comandantul Corpului III al Armatei iugoslave, avertiza soldatii Aliantei Nord-Atlantice ca, in cazul unei invazii terestre, se vor confrunta la fiecare pas cu un adevarat Infern. “Superioritatea tehnica a NATO se va prabusi inca din primele zile ale invaziei,” afirma Pavkovic. “Ne vom regasi fata in fata pe un teren pe care il cunoastem la perfectie si pe care l-am pregatit bine pentru a ne apara. Am reusit sa mentinem unitati intr-un dispozitiv operational care ne permite sa desfasuram lupte la sol.” Mi s-a parut, insa, foarte interesant ca generalul a tinut sa dezminta raspicat zvonurile privind tensiunile dintre militari si conducatorii politici iugoslavi: “Suntem gata sa aplicam toate initiativele de pace si alte initiative ale comandantului nostru suprem si ale liderilor de stat si ai armatei.”

Amenintarile potrivit carora, daca trupele NATO invadeaza Kosovo, se vor confrunta cu un adevarat “iad pe Pamant” din cauza minarii terenurilor, trebuie luate in serios, a declarat un expert genist care si-a petrecut doi ani ca sa demineze campurile din Bosnia, relateaza DPA. “Fortele sarbe probabil ca sunt cele mai diabolice din cate exista, in ceea ce priveste amplasarea minelor,” spune colonelul in retragere Lionel Dyck. “Trupele NATO trebuie sa stie ca vor intra intr-un adevarat iad pe Pamant, ca nu vor supravietui si ca vor agoniza zile la rand in cele mai ingrozitoare moduri ce pot fi imaginate. Sarbii vor plasa mine in locurile unde se asteapta ca soldatii sa se odihneasca, sa mearga sa bea apa sau sa isi faca nevoile. Casele vor fi minate, constituind adevarate capcane,” a spus expertul, avertizand ca minele antipersonal vor fi confectionate din cele mai infernale materiale sau vor avea cele mai diverse mecanisme de declansare.

Dupa-amiaza, a sosit la Belgrad Viktor Cernomirdin, pentru o noua runda de convorbiri cu Slobodan Milosevic. La sosire, a declarat doar ca problema cea mai importanta care trebuie rezolvata este oprirea bombardamentelor. Dupa care au inceput discutiile, cu usile inchise. Seara, la plecare, pe aeroportul Surcin, emisarul rus a spus numai ca e foarte multumit de rezultatul convorbirilor, care si-au atins in proportie de 90 % scopul si ca se va intoarce saptamana viitoare, impreuna cu Martti Ahtisaari, cand totul se va termina. Cernomirdin le-a lasat sarbilor ocazia sa anunte ce s-a discutat concret.

Presedintia iugoslava a difuzat un comunicat, in care se anunta ca Iugoslavia accepta principiile generale ale G-8 pentru reglementarea conflictului din Kosovo. Slobodan Milosevic a fost de acord cu adoptarea de catre Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a unei rezolutii in conformitate cu Carta ONU. “Cele doua parti au constatat ca este in interesul comun o reglementare pe cale pasnica a crizei din Kosovo. Apararea suveranitatii si integritatii teritoriale este o pozitie comuna si definitiva a comunitatii internationale si a Iugoslaviei. Este necesara asigurarea cat mai repede a normalizarii situatiei si reintoarcerea in securitate a refugiatilor si a persoanelor plecate la casele lor din Kosovo,” se preciza in comunicat. “Criza din Kosovo trebuie reglementata printr-un acord politic asupra unei autonomii substantiale, care sa garanteze egalitatea cetatenilor si a comunitatilor nationale care traiesc in provincie.”

Acordul urma sa se bazeze pe principiile elaborate de ministrii de Externe ai G-8 pe 6 mai, la Bonn, care prevedeau incetarea imediata si verificabila a violentelor si represiunii in Kosovo, retragerea fortelor militare, de politie si paramilitare sarbe si desfasurarea in provincie a unei forte internationale civila si de securitate, sub egida ONU. Consiliul de Securitate urma sa stabileasca o administratie interimara pentru Kosovo, pentru asigurarea unei vieti pasnice si normale pentru toti locuitorii.

Ministrul german al Apararii Rudolf Scharping a asigurat ca nimeni nu se pregateste pentru lansarea unei ofensive terestre in Kosovo, intr-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk. “Suntem pentru o solutie politica,” a asigurat Scharping. “Nimeni nu doreste o solutie militara si nimeni nu pregateste una de acest fel.” In schimb, liderul politic al UCK Hashim Thaqi continua sa sustina, intr-un interviu acordat cotidianului francez “Le Monde“, solutia militara. “Solutia diplomatica va veni in timp. Insa comunitatea internationala trebuie sa faca mai mult, sa trimita trupe terestre in Kosovo,” a declarat Thaqi. “Este singura conditie pentru a ajunge la o reglementare a crizei. Fara aceasta, Belgradul nu va accepta o solutie politica.”

Acceptarea planului G-8 a produs reactii interesante printre politicienii de la Belgrad, care – privite atent – puteau contura profilul fiecaruia, dar care – toate – lasau sa se intrevada umbra atotputernicului Milosevic. Intr-un comunicat difuzat de SPO, Vuk Draskovic saluta “curajul” presedintelui iugoslav de a accepta principiile stabilite de Occident si Rusia pentru reglementarea crizei. “O astfel de decizie era nu numai necesara, ci si singura posibila pentru a aduce pacea si pentru a opri uciderea poporului nostru si distrugerea Serbiei de masina cea mai puternica si mai necontrolat din lume,” se spunea in comunicat. “Decizia presedintelui iugoslav este cu atat mai responsabila si curajoasa, cu cat ea a fost luata a doua zi dupa provocarea TPI, menita sa submineze procesul de pace.”

Mai abil si mai greu de controlat, Vojislav Seselj a declarat ca planul rus prezentat de Viktor Cernomirdin este compatibil cu pozitia politica fundamentala iugoslava. El a considerat, insa inadmisibil ca trupele NATO sa fie desfasurate in Kosovo, “pentru ca acest lucru ar insemna o capitulare si o pierdere a provinciei“. Interesant ca era singurul care remarca aceasta evidenta. Seselj a continuat sa se refere la “planul rus”, pe care doar el parea sa-l cunoasca. Acest plan nu ar prevedea retragerea totala a trupelor iugoslave din Kosovo, ci doar o reducere a lor, precum si prezenta la granitele provinciei a trupelor din tarile NATO care nu au participat la bombardamente. Adica Grecia si Portugalia. De asemenea, un contigent militar furnizat de tari neutre (cum ar fi, desigur, Rusia si alte tari din fostul bloc sovietic) ar urma sa fie desfasurat in interiorul provinciei Kosovo, pentru a favoriza intoarcerea refugiatilor. Vojislav Seselj era sceptic, insa, in privinta succesului acestei variante, deoarece “Statele Unite se straduiesc sa sugrume din fasa orice initiativa de pace“.

Secretarul american al Apararii William Cohen a efectuat o vizita secreta in Germania, pentru a participa la o reuniune a mai multor ministri ai Apararii din tari membre NATO, consacrata situatiei din Kosovo, a confirmat Pentagonul. In aceasta vizita, dezvaluita de postul de televiziune CBS, oficialii Apararii au aprobat extinderea listelor cu tintele bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei si o crestere a numarului avioanelor implicate in operatiune.

Intalnirea dintre Cernomirdin si Milosevic s-a terminat dupa ora transmisiei mele pentru Stirile de la 19:00, asa ca nu am putut sa dau aceste detalii. Aliatii au continuat bombardamentele, chiar si in timpul discutiilor, insa au evitat Serbia, concentrandu-se asupra provinciei Kosovo. Intre 15:25 si 16:17, au fost bombardate orasele Herceg Novi si Tivat din Muntenegru, 10 proiectile lovind pozitii ale Marinei de razboi iugoslave, fara sa se inregistreze vreo victima. Alte 5 raiduri aeriene au vizat regiunea Pristinei, iar intre 18:30 si 19:37, localitatea Kosovska Vitina a fost tinta a 22 de proiectile, dinte care 9 au explodat in jurul vechiului cimitir. De asemenea, in numai 7 minute, satele Kabas si Smira au fost lovite de 13 rachete, iar la 21:00, alte 5 au explodat in satul Vranjevac, de la periferia Pristinei.

La Belgrad, curentul a revenit abia dupa ora 19:00, la timp, insa, pentru planurile mele din aceasta seara. Citisem intr-un ziar ca in clubul KST, al studentilor de la Politehnica, era organizat un concert rock al formatiei Elektricni orgazam si m-am dus sa-l vad. Clubul era chiar la subsolul facultatii. Pentru doua ore, am uitat de razboi, alaturi de muzica, tineri imbracati in blugi si tricouri haioase, fete frumoase si o sticla de bere. Atmosfera era excelenta si nimic nu amintea de razboiul de afara. In afara de insignele cu simbolul “Target“, purtate de toata lumea. L-am sunat pe Mile, sa-i povestesc de concert si mi-a spus din nou ca se intoarce peste cateva zile la Belgrad.

M-am intors fericit la hotel, unde apa a inceput sa curga la robinete doar spre miezul noptii. Si atunci, fara presiune, insa destul cat sa te poti spala. Alarma a sunat la 22:54, cand vorbeam la telefon cu Mihaela Sirbu (Papi, cum ii spun prietenii), o prietena foarte buna pe care o sunasem sa-i spun “La multi ani !“, pentru ca ieri fusese ziua ei. Papi este actrita si era la Oradea, unde avusese spectacol. S-a mirat foarte tare de sunetul sirenelor si si-a chemat prietenii cu care era, sa asculte si ei. Din pacate, n-am putut vorbi prea mult, pentru ca afara a inceput sa se auda avioanele si m-am dus pe acoperis.

Ibrahim Rugova s-a pronuntat in favoarea ideii de a incredinta Uniunii Europene administrarea provizorie a provinciei Kosovo, dupa incheierea conflictului, a anuntat Ministerul francez al Afacerilor Externe, citat de AFP. “Cu cat ne consolidam legaturile cu Uniunea Europeana, cu atat avantajele pentru Kosovo si pentru regiunea Balcanilor vor fi mai mari,” a precizat Rugova. El a mai vorbit si despre nevoia urgenta de hrana pentru refugiatii din Kosovo, adaugand ca “toate eforturile trebuie sa se concentreze in vederea intoarcerii acestora in provincie”.

Atacul asupra Belgradului a esuat de aceasta data, deoarece riposta artileriei antiaeriene a fost prea puternica. Parca suparati pe acest insucces, pilotii NATO au atacat in valuri Novi Sad-ul, incepand cu miezul noptii. Urmaream luptele aeriene de pe acoperis si vedeam antiaeriana care tragea din plin. Cinci proiectile au lovit din nou sediul televiziunii, altul explodand langa o pescarie, unul intr-un sat de vacanta din cartierul Ribnjak si inca doua la Iriski Venac, unde era releul de televiziune. Doua persoane au fost ranite. In acelasi timp, a inceput sa traga si antiaeriana din jurul orasului Sabac, unde se auzisera deja cateva explozii.

Sarbii au anuntat ca atacul din aceasta noapte a fost efectuat de cele 24 de avioane de vanatoare de tip F/A-18D Hornet, care au decolat de pe baza aeriana Taszar din Ungaria. Acestea erau asistate de 3 avioane de atac A-10 A Thunderbolt, care puteau participa la misiunile de cautare si salvare, in cazul in care vreun avion era doborat. Raidurile au fost declansate in ciuda reactiei Partidului Socialist, de opozitie, care a anuntat ca va incerca sa obtina votul parlamentarilor pentru a impiedica lansarea actiunilor aeriene asupra Iugoslaviei de pe teritoriul ungar.

Comunistii greci, care au participat la o manifestatie anti-americana la Atena, pentru a protesta fata de atacurile aeriene impotriva Iugoslaviei, au rasturnat si deteriorat statuia fostului presedinte Harry Truman din centrul Atenei, relateaza AFP. Doisprezece tineri au legat cu corzi aceasta statuie de dimensiuni considerabile si au rasturnat-o. Politia a arestat doua persoane care vor fi anchetate de Procuratura, iar in apropierea statuii a fost gasit un pachet considerat suspect. Artificierii, chemati in ajutor, au detonat pachetul, care nu continea decat vopsea rosie.

La 1:30, NATO a atacat Virsetul, 4 proiectile fiind destinate unei fabrici de la marginea de sud a orasului, langa iesirea spre Bela Crkva (Biserica Alba). Mai multe case din apropiere au fost avariate, ramanand fara geamuri si o parte din tiglele de pe acoperis. La ora 2:00, cand cerul parea ca s-a linistit, a inceput un nou atac asupra Belgradului. Antiaeriana dinspre Batajnica (unde am numarat bubuiturile a cel putin 8 explozii) si cartierul Rakovica tragea cu furie si a reusit sa doboare o racheta care viza aeroportul Surcin. Pe cer nu erau decat cativa norisori pufosi si, la un moment dat, am vazut sagetile de foc ale antiaerienei si doua rachete sol-aer indreptandu-se spre unui dintre ei. Norul a fost brusc luminat de 3 scantei imense, urmate de o explozie rosiatica. Sarbii au anuntat ca au lovit un avion inamic, care a explodat in aer. Din cer venea, parca, miros de praf de pusca si atacul a incetat.

In timp ce se retrageau spre nord, pilotii NATO au mai lansat cateva proiectile asupra padurilor de pe muntele Fruska Gora, de langa Novi Sad. La un post de radio am auzit ca atacul fusese precedat de un bombardament asupra localitatii Sremska Mitrovica, lovita de 6 ori. Am mai ramas putin pe acoperis si, la 3:10, am vazut cum orasul se cufunda, din nou, in intuneric. S-a anuntat ca, de aceasta data, era o intrerupere din motive tehnice, electricienii incercand sa inlocuiasca niste retele distruse de bombe in noptile anterioare. De altfel, in zona centrala care – din fericire – cuprindea si hotelul nostru, curentul a revenit dupa cateva minute. Apa, in schimb, ioc ! Rezervoarele orasului erau pline doar in proportie de 12 %.

Purtatorul de cuvant al NATO Jamie Shea a acuzat armata iugoslava ca a confiscat o parte din ajutorul umanitar international destinat provinciei Kosovo, informeaza AFP. “Douazeci si opt de camioane sunt blocate la frontiera cu Muntenegru, sub pretextul ca nu au actele adecvate pentru a fi lasate sa treaca. Numeroase produse alimentare, care se aflau in camioane, au fost confiscate direct de catre Armata iugoslava,” a afirmat Shea. “Aceasta reprezinta o incalcare flagranta a rezolutiei 1239 a Consiliului de Securitate al ONU.”

Cu ajutorul posturilor de radio si de televiziune, mi-am completat bilantul bombardamentelor din aceasta noapte. La 2:15, bombele facusera 2 morti in satul Dobricevo, iar la 3:15, zece proiectile au explodat in centrul orasului Cuprija, distrugand partial o cantina si un hotel si avariind alte 50 de cladiri. Cel putin 10 persoane au fost ranite, dintre care 3 erau in stare grava. La 3:25, a fost bombardat un sat de langa Kraljevo, dupa ce, putin mai devreme, un proiectil exploda langa o casa din Obrenovac.

In provincia Kosovo, tinta a peste 100 de proiectile in ultimele 24 de ore, a fost prapad si in noaptea asta. Incepand cu Pristina, atacata de mai multe ori si atinsa de 18 rachete, si terminand cu orasul Pec, lovit o singura data. Fara a uita de Prizren (3 bombe), Lebane (10 bombe), Kosovska Vitina (22 de bombe) sau Komoran (numai una). Bucuros ca puteam sa dorm mai mult, maine fiind sambata, cand, de regula, nu aveam transmisie decat seara, m-am culcat. M-am trezit doar o clipa la 6:28, cand sirenele anuntau incetarea alarmei aeriene.

Flota rusa a Nordului a decis sa-si intrerupa toate contactele cu Ministerul norvegian al Apararii, din cauza atacurilor NATO in Iugoslavia, la care Norvegia ia parte, a anuntat la Murmansk comandantul Viaceslav Popov. “Aceasta suspendare este consecinta unei decizii luate de autoritatile ruse, intrucat Norvegia este o membra activa a NATO si participa la conflictul iugoslav,” a explicat Popov, citat de Interfax. “Nu se pune problema sa reluam relatiile, atat timp cat situatia politica nu este stabilizata in Balcani.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images